Støt dit barn, når livet bliver svært

Af Kristina Jørgensen

Det kan være svært at vide, hvordan man bedst støtter et barn, der er i krise eller oplever noget svært. Det gælder både hvis man er tante, forælder eller på anden vis pårørende til et barn eller ung.

Kristina Jørgensen, der er medlem af Dansk Folkeparti og formand for Børne- og Uddannelsesudvalget står bag en vejledning, der skal hjælpe voksne med at håndtere de svære situationer, som børn og unge vil blive mødt af gennem deres opvækst.

Når børn stifter bekendtskab med skilsmisse, dødsfald, trusler eller mobning

Sommetider er livet svært og allerede i barndommen vil mange møde kriser af forskellige art. Det kan være, at forældrene til en klassekammerat skal skilles, at en god ven mister sin bror eller søster eller måske for man delt intime billeder af sig selv på de sociale medier. Sådanne situationer kan være svære for børn og unge at håndtere, da det kan skabe frygt og sorg.

Men det kan også være svært for de voksne omkring barnet. For hvordan taler man bedst med sit barn omkring de svære ting? Det er noget, som Kristina Jørgensen ønsker, at alle forældre og pårørende nemt skal kunne få svar på:

– Jeg oplever, at mange forældre er gode til at spørge pædagoger og lærere til råds, når de er usikre på, hvordan de bedst kan hjælpe deres børn igennem kriser. Men med denne vejledning kan vi også hjælpe alle andre voksne omkring barnet, der ikke er i daglig kontakt med fagfolk.

Kristina Jørgensen, der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, tilføjer, at vejledningen er tiltænkt alle former for situationer, som børn kan opleve som svære.

– Hvis det er en rigtig svær situation, som barnet oplever, kan vi som forældre eller pårørende til et barn nogle gange måske være i tvivl om, hvordan vi bedst håndterer barnets frygt eller spørgsmål. Måske har nogen selv oplevet som barn, at ting blev tiet ihjel. Mit håb er, at vejledningen vil blive brugt som opslagsværk, hver gang, at en voksen har brug for råd til de svære samtaler, fortæller Kristina Jørgensen.

Aktuelt med Coronavirus

Det var et enigt Børne- og Uddannelsesudvalg, der godkendte Kristina Jørgensens forslag om at udarbejde vejledningen.

– Det glæder mig selvfølgelig, at mine udvalgskolleger kunne se en mening med at tilbyde borgere adgang til råd og vejledning. Det er især meget aktuelt lige nu, hvor mange børn frygter coronavirussen og dens konsekvenser, fortæller Kristina Jørgensen.

Vejledningen er tiltænkt samtaler med børn i alderen 3 – 18 år og vil være tilgængelig på Kolding.dk samt alle skoler og dagtilbuds hjemmesider.

Hvordan hjælper du bedst et barn i krise:
– lad barnet tale om situationen med en voksen, som det har tillid til og ikke en fremmed
– stil dig løbende til rådighed, så barnet kan spørge ind til og tale om situationen
– børns egne forestillinger er ofte værre end virkeligheden, så prøv ikke at holde tingene hemmelige
– lyt til barnets oplevelser og snak om dem
– sorgreaktioner kan være forskellige fra barn til barn
– hold hovedet koldt og hjertet varmt

Se også denne skrivelse: Støt dit barn når livet bliver svært

Ved spørgsmål eller kommentarer:
Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget Kristina Jørgensen, mobil 40208705